Voor het werk wat je verricht in Nederland wordt vaak rekening gehouden met o.a. de functie, werkervaring, leeftijd en het opleidingsniveau van de medewerker. Het salaris wordt bepaald per tijdseenheid zoals een maand, vier weken of per uur.
Als je in Nederland komt werken verdien je minimaal het Wettelijk Minimumloon. Je werkgever mag je niet minder betalen, wel meer. De hoogte van het minimumloon wordt 2x per jaar (1 januari / 1 juli) door de Nederlandse overheid vastgesteld.
Meer informatie over het minimumloon vind je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon
Ben je jonger dan 23 jaar dan heb je minimaal recht op het wettelijk minimum jeugdloon
Voor meer informatie over het minimum jeugdloon klik hier.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/vraag-en-antwoord/minimumloon-per-uur
Bruto- & nettoloon
In Nederland spreken we vaak ver bruto en netto lonen. Je komt deze bedragen op verschillende plaatsen tegen in je contract, in de cao en op je loonstrookje. Wat is nu precies het verschil tussen bruto- en nettoloon?
Brutoloon
Dit is het salaris waar nog géén belasting en sociale verzekeringen op zijn ingehouden. Dit bedrag is ook het salaris dat is vastgelegd in je contract. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen wordt een bepaald percentage van je loon ingehouden. Word je ziek, raak je werkloos of ga je met pensioen? Dan wordt je uitkering betaald van dit geld. De uitkering wordt in veel gevallen verstrekt door de Nederlands overheid.
Nettoloon
Dit is het salaris dat overblijft nadat de belastingen en premies van het brutosalaris zijn afgetrokken. Dit is in de meeste gevallen het salaris wat definitief op je bankrekening wordt gestort.
Cao’s
In de agrarische sector wordt in de meeste sectoren gebruik gemaakt van een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dit is een overeenkomst waarin diverse afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden zoals; loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn en pensioen. In de agrarische sector kennen we verschillende cao’s;
Cao openteelten http://werkgeverslijn.nl/content/cao-open-teelten-0
Cao dierhouderij http://werkgeverslijn.nl/content/cao-dierhouderij
Cao glastuinbouw http://werkgeverslijn.nl/content/cao-glastuinbouw
Eures
EURES – European Employment Services – is een samenwerkingsverband gestart om het vrij verkeer van arbeid binnen de Europese Economische unie, Zwitserland valt hier ook onder, te verbeteren.
Partners binnen dit netwerk zijn openbare diensten voor arbeidsvoorziening, vakbonden en werkgeversorganisaties. Dit netwerk wordt gecoördineerd door de Europese Commissie.
De hoofddoelen van EURES zijn:
- Het informeren en informeren van potentiële mobiele werkzoekenden over vacatures, en over de levensstandaard en werkcondities in de Europese Economische Unie
- Het ondersteunen van werkgevers die werknemers willen aannemen uit andere landen
- Het adviseren en ondersteunen van werkgevers en werknemers in grensregio’s